Η θέση και οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για τα αδέσποτα

Πέμ, 15/03/2018 - 13:54
Image

Το θέμα που αναδείξαμε στο astros news με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα αδέσποτα σκυλιά έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο με την δημοτική αρχή να δηλώνει τα εξής:

O Δήμαρχος ανέφερε  πως τo καταφύγιο δεν είναι άσυλο αδέσποτων και εξήγησε πως τα αδέσποτα τα φροντίζουν και τα περιθάλπουν, δίνοντάς τους αυτά που χρειάζονται.

Ακόμη πρόσθεσε πως σε κανένα καταφύγιο δεν μπορεί να παραμείνει κάποιο ζώο πάνω από 30 ημέρες. Έχει προχωρήσει σε συμβάσεις με κτηνιάτρους για τις απαραίτητες διαδικασίες. «Μια διαδικασία που καθιστά τα δεσποζόμενα ζώα σε αδέσποτα είναι μια διαδικασία ανθρώπων και κανένα ζώο δεν γεννιέται αδέσποτο» Τέλος πριν δώσει την σκυτάλη στον Αντιδήμαρχο τόνισε πως όποιος κρατάει ένα ζώο στο σπίτι του και για οποιοδήποτε λόγο το εγκαταλείπει τότε θα πληρώνει πρόστιμο.

 Ο Αντιδήμαρχος Δημήτριος Γκαύρος ανάφερε τα εξής: Αρκετά ενοχλημένος από τα αρνητικά σχόλια που ειπώθηκαν ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως ο Δήμος από το 2014 είχε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τα αδέσποτα ζώα. Οι αρμόδιοι του Δήμου περισυνέλεξαν 19 σκυλιά από το δρόμο, τα οποία τα εμβολίασαν, τα στείρωσαν, τους έβαλαν τσιπάκι και τα απελευθέρωσαν στο φυσικό τους περιβάλλον.

 Συμπλήρωσε: «Ο Δήμος δύναται να δώσει τροφή και νερό για τα αδέσποτα». Φοβερά λυπημένος μίλησε για τα άγρια αδέσποτα που κατασπάραξαν τα αρνάκια. «Παρασύρθηκαν από το κυνηγετικό τους ένστικτο, με αποτέλεσμα να εισβάλουν και να επιτεθούν στον κλειστό και περιφραγμένο χώρο, και δεν είχαν σκοπό να τα φάνε».

Τέλος εξέφρασε την συμπαράσταση του προς τους πολίτες και είπε πως ο Δήμος θα κάνει ότι μπορεί για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους προβλήματα.

Σχόλια επισκεπτών

Ο Δήμαρχος ψευδεται ως συνηθως,οπως κ ο Αντιδημαρχος! Για ποιο καταφυγιο μιλαει? Μα δεν υπαρχει καν!Να μας πει επισης τι περιλαμβάνουν οι ενεργειες του Δημου που τοσο ευαγγελιζεται οτι εκανε,που παρεχει ο Δημος στα αδεσποτα οτι χρειαζονται και τα φροντιζουν και περιθαλπτουν κιολας! Μα δεν ντρεπεστε λιγο να κοροϊδεύετε τον κοσμο?
Μονο ιδιωτες τα φροντιζουν.
Για ποιες απαραίτητες συμβάσεις και διαδικασιες μιλαει? Ζητούσαν απ τους Κτηνιατρους να τρέχουν να πιανουν τα αδεσποτα λες κ ειναι ο μπογιας! Αυτα ειναι υποχρεωση του Δημου.
Αν ειχε κανει κατο ο Δημος απ το 2014 οπως ευαγγελιζεται δεν θ ειχαμε φτασει να το συζηταμε εδω.19 σκυλια στειρωσε,τσιπαρισε κ απελευθερωσε ο Δημος.. τοσα ειναι μονο στις Πόρτες!
Να θυμησουμε επισης στο Δημαρχο να μην διδασκει νομοθεσια ουτε να δινει συμβουλες περι προστιμων.. Αυτο το κανει η Αστυνομία,αλλα μαλλον μπερδεψε τα καθηκοντα του..
Ο κυριος Γκαυρος ειναι ενοχλημενος.. ενω ολοι οι υπολοιποι ειναι ευχαριστημενοι..!Ας μας πεο οχι τι δυναται να κανει ο Δημος,αλλα ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ!
Οσο για τα αρνακια,ας πει καποιος στον κυριο Γκαυρο οτι δεν ειναι κτηνιατρος απ οτι ξερουμε εκτος αν σπουδασε τωρα προσφατα.ουτε ψυχολογος σκυλιων ωστε να λεει τολι παρρσυρε τα σκυλια,ουτε αυτοπτης μαρτυρας στο συμβαν ηταν,ουτε ολα τα σκυλια εχουν κυνηγετικα-επιθετικα ενστικτα,ουτε καν ξερουμε αν ηταν σκυλια.
Ας δουνε λοιπον περα απο ασυναρτησιες αν θα κανουν κατι..

TΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΔΕΝ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ το πρόβλημα το προκαλούν οι βοσκοί, οι κυνηγοί και αυτοί που έχουν ένα σκυλί στο κοτέτσι η στην αυλή τους και δεν το στειρώνουν.
Δεν στειρώνουν τα σκυλιά τους και γεννοβολάνε δυο φορές το χρόνο από 6-8-10 κουτάβια, κρατανε ένα για να μην χάσουν την ράτσα…. και τα υπόλοιπα τα πετάνε στο ποτάμι στα σκουπίδια, από αυτά όσα επιβιώσουν ζευγαρώνουν και πολλαπλασιάζονται και συνεχίζετε ο φαύλος κύκλος πολλά χρόνια ….

Ολοι αυτοι που αγοραζουν ενα κουταβι για φιγουρα και οταν μεγαλωσει το αφηνουν ειναι βοσκοι και κυνηγοι.Στις στην τριπολη και τις αλλες πολης που γινεται ενας χαμος υπαρχουν βοσκοι και κυνηγοι.

Να αντικατασταθεί ο αντιδήμαρχος στη θέση του να αναλάβει ένας άνθρωπος με παιδεία πολιτισμό με προοδευτική κουλτούρα μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα

Απέδειξαν με έργα οι Δήμοι αν διαχειρίζονται σωστά τα ζώα! δεν έχουν κανένα κατάλληλο ενδιαίτημα, γιαυτό και απαγορεύουν την είσοδο των πολιτών στου Καρελα, άγνωστο αν και πόσα αδέσποτα έχουν εκεί…..?
Να ενημερώσουν τους δημότες να τους βοηθήσουν να μην φοβούνται τα ζώα, ποτέ δεν το έκαναν.
Παραμένει προβληματική η διαχείριση ενός ζητήματος πολυδιάστατου, με πτυχές που αφορούν τη δημόσια υγεία, τον ανθρωπισμό μας, τη δημόσια ασφάλεια, αλλά και το επίπεδο του πολιτισμού μας.
Νομίζω οτι ο κόσμος δεν εχει αντιληφθεί ο τι η ρίζα του κάκου είναι οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων ιδιαίτερα οι βοσκοί και οι κυνηγοί που δεν τα στειρώνουν κ οτι ο μοναδικός τρόπος για να ξεφύγουμε απο τον φαύλο κύκλο της κακοποίησης και των ανεξέλεγκτων γεννήσεων είναι η εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Είπε κ κ Γκαυρος στο δημοτικό συμβούλιο πως ο δήμος δύναται να δώσει τροφή και νερό, Αφού δεν υπάρχουν ταΐστρες ποτίστρες σταθερά σημεία σίτισης των αδέσποτων. που, πως και ποτέ? ! σε ποιους?
Στους κυνηγούς εννοεί ο αντιδήμαρχος ??? γιατί θα δούμε κανένα κουφό να μοιράζει δεξιά και αριστερά... τροφές για ψήφους και να μην καταλήγουν οι τροφές στα αδέσποτα !
Γιατί δεν συνεργάζεται με εθελοντικές ομάδες?
Μόνο οι φιλοζωικές ξέρουν τις ανάγκες και τι πρέπει να γίνει ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και όχι πολιτικοί.
Η πενταμελή επιτροπή του δήμου που είναι αρμόδια για την διαχείριση των αδέσποτων έχει συσταθεί ?

Ν.4039/2012 ΑΡΘΡΟ 9
Περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς
1. Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων, καθώς και από φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο, εφόσον αυτά διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται το είδος και ο αριθμός των εγκαταστάσεων και των οχημάτων, καθώς και η εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού, που πρέπει να διαθέτουν οι φιλοζωικές ενώσεις και τα σωματεία, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτής της παραγράφου.
2. Για τον παραπάνω σκοπό κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Στους Δήμους είναι δυνατόν να παρέχεται και οικονομική ενίσχυση από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων. Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978. Ο έλεγχος τήρησης των όρων λειτουργίας τους ασκείται από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 604/1977. Τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου διοικητικά πρόστιμα καθορίζονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό (1 κτηνίατρος ανά 50 ζώα), την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978.
3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς, που καθοδηγούνται και ελέγχονται στο έργο τους από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του οικείου Δήμου ή από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.
4. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio