Διευκρινίσεις για το Κτηματολόγιο από τον μηχανικό κ. Άγγελο Σαβούρδο

Πέμ, 07/03/2019 - 07:20
Image

Ο κ. Άγγελος Σαβούρδος είναι πολιτικός μηχανικός, διπλωματούχος του Πανεπιστημίου Πατρών

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν.2308/95

 

  1. Κτηματολόγιο στο Δήμο μας. Τελικά τι είναι το Κτηματολόγιο;

Με απλά λόγια το «Κτηματολόγιο» αποτελείται από τους εξής 2 τομείς:

  • την περιγραφή του γεωτεμαχίου σε σχήμα και εμβαδόν με μέγιστη απόκλιση 50 εκ. των πλευρών και 10% περίπου επί του εμβαδού
  •  τα δικαιώματα επί του παραπάνω ακίνητου (δηλαδή ιδιοκτήτης ή ιδιοκτήτες και τα ποσοστά τους).

 

  1. Υπάρχει προσέλευση ,γίνονται δηλώσεις;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα. Δυστυχώς, έως τώρα, έχουν γίνει λιγότερο από το 10% των δηλώσεων και αναμένεται να υπάρχει μεγάλη προσέλευση στο τέλος της προθεσμίας. Προτείνω στους δημότες μας να ξεκινήσουν να συγκεντρώνουν τα δικαιολογητικά γιατί προς το τέλος θα γίνουν βιαστικά και με λάθη.

 

  1. Θα δοθεί παράταση;

Βάσει νόμου προβλέπεται τρίμηνη παράταση, η οποία και δόθηκε σε άλλες περιοχές όταν έληξε η εκεί προθεσμία. Αυτό όμως, δε σημαίνει πως πρέπει να πάμε την τελευταία στιγμή να δηλώσουμε το ακίνητο μας. Η παράταση δίνεται για να έχουμε το χρόνο να υποβάλουμε σωστά τη δήλωσή. Μετά το πέρας και της παράτασης θα γίνονται δεκτές εκπρόθεσμες δηλώσεις με πρόστιμο, μια επιπλέον επιβάρυνση που μπορεί να αποφευχθεί. Περίπου 55.000 δηλώσεις δεν έχουν ακόμη κατατεθεί και τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα.

 

  1. Ακούγονται πολλά σε σχέση με τα τοπογραφικά. Τελικά τι γίνεται, είναι υποχρεωτικό το τοπογραφικό για τη δήλωση του ακινήτου;

Από το νόμο δεν είναι υποχρεωτικό, με εξαίρεση κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις. Αλλά, τόσο από εμένα όσο και από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Μηχανικών θεωρείται απαραίτητο. Η σύνταξη του τοπογραφικού συνιστά μεν μια επιπλέον επιβάρυνση, αποτελεί ωστόσο τον μοναδικό τρόπο να δηλωθεί σωστά, «μία και καλή», το γεωτεμάχιo. Στις οδηγίες άλλωστε του Κτηματολογίου, αναφέρεται επιγραμματικά: «Ο πλέον αξιόπιστος τρόπος εντοπισμού και προσδιορισμού των ορίων του ακινήτου είναι το σύγχρονο τοπογραφικό διάγραμμα («εξαρτημένο τοπογραφικό») που διαθέτει συντεταγμένες Χ και Ψ στο Εθνικό Σύστημα Συντεταγμένων (ΕΓΣΑ 87) που χρησιμοποιεί και το Εθνικό Κτηματολόγιο. Εφόσον υπάρχει τέτοιου τύπου τοπογραφικό θα πρέπει οπωσδήποτε να προσκομιστεί.».

Ο καθένας αποφασίζει και πράττει αναλόγως. Θεωρώ όμως υποχρέωση μου να σας αναφέρω το εξής γεγονός:
για το 99% των γεωτεμαχίων (κυρίως των αγροτεμαχίων) που έχει υποβληθεί τοπογραφικό από το γραφείο μας, παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις από τις προ-υπάρχουσες μετρήσεις του Κτηματολογίου. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, αν δεν είχε συνταχθεί τοπογραφικό, το γεωτεμάχιο θα είχε παραμείνει με τις λάθος μετρήσεις!
Με απλά λόγια: αν δε συνταχθεί τοπογραφικό, είναι σαν να αποδεχόμαστε ως όρια του ακινήτου μας, αυτά που έχει υποδείξει ο γείτονας! Κατόπιν εορτής λοιπόν, μη φωνάζουμε στο γείτονα…

  

  1. Πολλοί κατηγορούν εσάς τους μηχανικούς πως λέτε ότι τα τοπογραφικά είναι υποχρεωτικά για να έχετε δουλειά. Τι έχεις να πεις πάνω σε αυτό?

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τους τρόπους που δηλώνουν οι πολίτες μέχρι στιγμής την ιδιοκτησία τους, οι μηχανικοί θα έχουν αρκετά περισσότερη δουλειά στο μέλλον. Να το πω κι αλλιώς, εμάς (τους μηχανικούς) θα μας συνέφερε οι πολίτες να δηλώνουν τα γεωτεμάχια τους με το ΟΣΔΕ, με το κινητό, με το GPS χεριού, από το Google! Αυτό γιατί, τόσο για την -αναπόφευκτη- ένσταση, απαιτείται υποχρεωτικά τοπογραφικό, όσο και για την πιθανή διόρθωση του Κτηματολογίου, απαιτείται υποχρεωτικά τοπογραφικό εκτός από δικαστήριο.
Το Κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί και θα οριστικοποιηθεί σε 7 χρόνια. Έως τότε, το τοπογραφικό θα είναι απαραίτητο για τη σύνταξη συμβολαίου (αγοραπωλησία, γονική παροχή, δωρεά, κ.ά.) όπως και για την έκδοση οικοδομικής άδειας ή για την τακτοποίηση αυθαιρέτου όπως ισχύει σήμερα. Άρα, κάποια στιγμή στο μέλλον το τοπογραφικό θα χρειαστεί.
Αυτό που λέμε στους πολίτες, είναι να το κάνουν τώρα, που και λιγότερο θα επιβαρυνθούν και θα το χρησιμοποιήσουν για το Κτηματολόγιο, ξενοιάζοντας μια για πάντα.
Εν κατακλείδι, προτείνουμε: Για όλα τα ακίνητα που έχουν αξία (οικόπεδα εντός οικισμού, καλλιέργειες, χωράφια με αξία) και τα ακριβή όρια τους είναι γνωστά, να συνταχθεί τοπογραφικό. Αν τα ακίνητα δεν έχουν σήμερα αξία, δεν είναι γνωστά τα όρια τους και η ακριβή τους τοποθεσία, βρίσκονται σε βουνά, σε ρεματιές, έχουν βαλτώσει, έχουν δασωθεί, τότε και μόνο τότε ΔΕΝ είναι το τοπογραφικό απαραίτητο. Σε αυτή την περίπτωση όμως, απαιτείται να γίνει εντοπισμός του ακινήτου. Πανελληνίως, όλος ο τεχνικός κόσμος αυτό προτείνει!
Το τι θα κάνει ο πολίτης είναι δικαίωμα του. Με την παρέμβαση μου αυτή θα ήθελα να δώσω ένα τέλος σε όλη τη σύγχυση και παραπληροφόρηση που δημιουργείται από αναρμόδιους και επιτηδείους.

 

 

 

 

  1. Γιατί πρέπει να γίνει τοπογραφικό και δεν χρησιμοποιούμε τις συντεταγμένες του ΟΣΔΕ ή γιατί να μην πάρουμε συντεταγμένες με το κινητό μας ή με GPS χεριού?

 

Σε μια ενημέρωση που έκανε ο εργολάβος μηχανικός υπεύθυνος του κτηματολογίου, είπε: «δεν είναι υποχρεωτικό το τοπογραφικό για τη δήλωση του ακινήτου, μπορεί ο καθένας με ένα GPS χεριού να δηλώσει το στίγμα , τη θέση του ακινήτου…». Στο τέλος της παρουσίασης ερωτηθείς εάν την δική του ιδιοκτησία θα τη δήλωνε με GPS χεριού ή με τοπογραφικό με εξαρτημένες συντεταγμένες, απάντησε: με τοπογραφικό. Μπορεί να είναι σωστός ο εντοπισμός του ακινήτου σας, όμως δεν έχει μεγάλη ακρίβεια. Οι μετρήσεις με ένα GPS χειρός έχουν απόκλιση από 3 έως 10 μέτρα, με αποτέλεσμα να βρεθεί τμήμα της ιδιοκτησίας μέσα στο χωράφι του γείτονα με ανυπολόγιστες συνέπειες. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Το Gps χεριού θα είναι στημένο να πάρει στίγμα σε κάποιο σημείο πάνω στη περίφραξη μας αλλά λόγω της απώλειας ακρίβειας, το σημείο αυτό (οι συντεταγμένες του) θα αποθηκεύεται σα να βρίσκεται 5 μέτρα μακριά από την αρχική του θέση. Στη συνέχεια, οι (λάθος) συντεταγμένες αυτές φτάνουν στο Κτηματολόγιο.
Οπότε η ισχύ της φράσης «το γεωτεμάχιο μου είναι περιφραγμένο», όταν μετράς με
GPS χεριού, δεν είναι εξασφαλισμένη!

  1. Αν κάποιος δεν θέλει να κάνει τοπογραφικό τι θα κάνεις? Θα του κάνεις τη δήλωση?

Προσωπικά δέχομαι όλους τους πολίτες, και αυτούς που θέλουν να κάνουν τοπογραφικό και αυτούς που δε θέλουν. Δικαίωμα τους είναι να υποβάλλουν τη δήλωση όπως αποφασίσουν οι ίδιοι, οφείλω όμως να τους ενημερώσω! Αφού ενημερωθούν, προχωράμε στη δήλωση. Θα πρέπει όμως να κατοχυρωθώ κι εγώ απέναντι τους. Έτσι ζητάω να μου υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν ενημερωθεί, δεν επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση με τοπογραφικά και αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη αυτής τους της επιλογής. Και αυτό γιατί, όταν μετά από 5 χρόνια ίσως απαιτηθεί να συνταχθεί τοπογραφικό για όλους τους λόγους που έχω αναφέρει πιο πάνω, τότε θα προκύψει απόκλιση από τα όρια του κτηματολογίου και δε θα αποφεύγεται το δικαστήριο, οι δικηγόροι καθώς και νέα τοπογραφικά! Κάτι που θα μεταφράζεται σε 2500€ έξοδα! Η υπεύθυνη αυτή δήλωση, θα αποτελεί αποδεικτικό της επαγγελματικής μου ακεραιότητας.

  1. Γενικά συμπεράσματα

Σας προτείνω να απευθυνθείτε στους μηχανικούς και τους δικηγόρους σας. Θα σας κατευθύνουν εμπεριστατωμένα και θα σας ενημερώσουν κατάλληλα. Μην πάτε τελευταία στιγμή να δηλώσετε το ακίνητό σας, ο χρόνος παρά την παράταση που θα υπάρξει, είναι περιορισμένος. Ιδιαίτερα, όπως προανάφερα, πρέπει να προσεχθούν 2 βασικά σημεία:

  • η περιγραφή του οικοπέδου ή του αγροτεμαχίου σε σχήμα και σε εμβαδόν με μέγιστη απόκλιση 50 εκ. και
  • τα δικαιώματα επί του παραπάνω ακίνητου (δηλαδή ιδιοκτήτης ή ιδιοκτήτες και τα ποσοστά τους).

Ήδη κατέθεσαν παράπονα βουλευτές προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Για το οξυμένο πρόβλημα εσφαλμένης αποτύπωσης των ιδιοκτησιών με ευθύνη της "Κτηματολόγιο ΑΕ"»

Φθηνή δουλειά είναι η καλή δουλειά. Γι’ αυτό και σας προτείνω να το κάνετε σωστά ΤΩΡΑ ώστε να γλιτώσετε αρκετά έξοδα αργότερα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio