Αυξημένα περιστατικά λόγω τουριστικής περιόδου, υποστελεχωμένο το Κέντρο Υγείας Άστρους

Πέμ, 19/07/2018 - 12:30
Image

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, ο τομέας της Υγείας έχει πληγεί δραματικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δε, εντοπίζεται στην έλλειψη προσωπικού. Στα λεγόμενα τουριστικά μέρη το καλοκαίρι, μάλιστα, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας καλούνται να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των αυξημένων επειγόντων περιστατικών στο μέσον του καλοκαιριού.

Στο Άστρος και στο Παράλιο Άστρος το καλοκαίρι ο πληθυσμός δεκαπλασιάζεται. Οι τουρίστες καταφθάνουν μαζικά. Κάνουν εκδρομές, μπάνια, δραστηριότητες, απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Κι αν συμβεί κάτι κακό, ο ρολος του Κέντρου Υγείας είναι να αντιμετωπίσει το επείγον περιστατικό, ώστε ο ασθενής να μεταφερθεί στο νοσοκομείο έχοντας λάβει τις πρώτες φροντίδες που ενδεχομένως τον κρατήσουν στη ζωή.

Το Arcadia Portal συνομίλησε με την κυρία Πηγή Περδικάκη, γενική ιατρό και διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Άστρους, προκειμένου να πληροφορηθεί για το πώς αντεπεξέρχεται στις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται το καλοκαίρι.

Η κυρία Περδικάκη αμέσως μάς λέει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση. «Με τα υλικά είμαστε μια χαρά. Υλικά έχουμε. Έμψυχο υλικό δεν έχουμε. Διαθέτουμε καινούριο ασθενοφόρο αλλά δεν έχουμε οδηγό. Προχθές για να αντιμετωπίσουμε ένα περιστατικό, ζητήσαμε να έρθει ασθενοφόρο από την Τρίπολη. Και, ξέρετε, το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει πάντοτε ασθενοφόρο. Μπορεί να έχει πάει σε άλλο περιστατικό».

«Σκοπός του Κέντρου Υγείας είναι να αντιμετωπίσει τα επείγοντα. Από τα Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα λείπουν γιατροί, και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύπτουμε τις ανάγκες με διπλές βάρδιες».

 

Διαβεβαιώσεις από την 6η ΥΠΠΕ ότι θα προσληφθούν επικουρικοί γιατροί

Από τη διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Άστρους πληροφορούμαστε ότι έλαμε διαβεβαιώσεις από την 6η ΥΠΠΕ ότι σύντομα θα προσληφθούν επικουρικοί γιατροί στα Κέντρα Υγείας. Η ίδια, ωστόσο, αναρωτιέται πότε θα γίνει αυτό.

Αυτή τη στιγμή, το Κέντρο Υγείας δεν έχει μαία. Δηλαδή, δεν μπορούμε να κάνουμε ένα απλό τεστ Pap, που είναι απαραίτητο εργαλείο πρόληψης του καρκίνου στις γυναίκες. Πότε θα έχουμε ξανά μαία; Άγνωστο...

Στο τέλος της συνομιλίας μας, η κυρία Περδικάκη επαναλαμβάνει την ανάγκη να γίνουν προσλήψεις στην Υγεία, και για ακόμα μία φορά κάνει έκκληση να προσληφθεί οδηγός ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Άστρους.

Ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι έχουν μπροστά τους οι γιατροί και το προσωπικό των Κέντρων Υγείας στις τουριστικές κυρίως περιοχές, που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της εποχής. Ακόμα και η αυξημένη ετοιμότητα του Παναρκαδικού Νοσοκομείου κατά τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο δεν θα μπορούσε να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια, καθώς σκοπός των Κέντρων Υγείας είναι η άμεση αντιμετώπιση του περιστατικού.

Γαλανιάδη Εύα, arcadiaportal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio