«Το Αρκαδικό χωριό έχει καταντήσει Μακρόνησος»

Παρ, 28/12/2018 - 11:52
Image

Ο Αναπτυξιακός Σύλλογος του Αρκαδικού Χωριού, Μέλος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτη Μαντά με την οποία εκφράζει την απογοήτευση  και την αγανάκτηση των μελών του Συλλόγου για την αδιαφορία του δήμου ως προς την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων του Αρκαδικού Χωριού.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή διαμαρτυρίας, το όνειρο των ομογενών για επαναπατρισμό «εκλάπη» πρώτα από την ΔΕΠΟΣ η οποία άφησε το Αρκαδικό Χωριό χωρίς υποδομές, χωρίς βιολογικό καθαρισμό, χωρίς φωτισμό και με ένα σάπιο δίκτυο ύδρευσης. Παράλληλα το όνειρο το «έκλεψαν» και οι δημοτικές αρχές οι οποίες δεν ανέλαβαν ευθύνες και πρωτοβουλίες, αφήνοντας  το χωριό στη μοίρα του, επιδεικνύοντας ολιγωρία και παροιμιώδη κωλυσιεργία.

Ο δήμος και η ΔΕΠΟΣ έχουν καταντήσει το Αρκαδικό χωριό μια Μακρόνησο

Μεταξύ άλλων, ο Αναπτυξιακός Σύλλογος του Αρκαδικού Χωριού και οι υπογράφοντες, Ευάγγελος Κοσμάς αντιπρόεδρος και ο Γεώργιος Κέτης Γραμματέας, κατηγορούν τη δημοτική αρχή ότι έχουν προβεί σε μεταφορά βραχισμού από εκσκαφές του χωριού προς άγνωστες κατευθύνσεις, τη στιγμή που τα υλικά αυτά προορίζονταν για τη διαμόρφωση του λιμανιού στο Αρκαδικό Χωριό.

Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές και η τωρινή έχουν να επιδείξουν αναποφασιστικότητα και πλήρη αδιαφορία

Με την επιστολή οι κάτοικοι του χωριού ζητούν από τη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση να ασχοληθούν με τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν και να αποκαλύψουν αν έχουν αφαιρεθεί πόροι που προορίζονταν για την ολοκλήρωση του Αρκαδικού Χωριού.

«Εμείς οι απόδημοι του Αναπτυξιακού Συλλόγου του Αρκαδικού Χωριού, ήρθαμε να ξοδέψουμε τα χρήματά μας εδώ γιατί πιστέψαμε στον εθνικό στόχο του Αρκαδικού Χωριού και ευελπιστούμε η δημοτική αρχή που θα αναδειχθεί στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές να είναι πιο δραστήρια και να επιλύσει τα χρονίζοντα προβλήματα του Αρκαδιού Χωριού».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτη Μαντά, λάβαμε την απάντηση της διοίκησης του δήμου, στην επιστολή του συλλόγου.

Ο κ. Μαντάς ανέφερε ότι ο κάθε πολιτιστικός σύλλογος μπορεί να διατυπώνει τις δικές του απόψεις οι οποίες μπορεί να κρίνουν και να επικρίνουν τον δήμο.

«Από εκεί και πέρα δεν θεωρώ ότι ο δήμος ταυτίζεται με την αμαρτωλή ΔΕΠΟΣ και με τον χορό εκατομμυρίων που έγινε τα τελευταία χρόνια στο Αρκαδικό Χωριό. Και επίσης δεν μπορούν να επιρρίπτονται ευθύνες γιατί δεν συμμετείχε ούτε συμμετέχει σε αυτόν τον χορό.

«Ο δήμος αντιμετωπίζει το Αρκαδικό Xωριό από την πλευρά του ως έναν οικισμό του δήμου, ως έναν  οικισμό της τοπικής κοινότητας του Αγίου Ανδρέα και παρέχει ισότιμα όλες της υπηρεσίες του. Από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε τη δυναμική του συγκεκριμένου χωριού, διαπιστώνοντας ότι το πνεύμα και η ιστορία του Αρκαδικού Χωριού δεν έχει ωφελήσει στο ελάχιστο τον μέσο κάτοικο της Βόρειας Κυνουρίας παρά μόνο τους εργολάβους και όσους, (όχι όλους) αγόρασαν έναντι πινακίου φακής τα ακίνητα. Για αυτό το λόγο ο δήμος έχει ολοκληρώσει  μελέτες και φακέλους και ετοιμάζεται να συμμαζέψει το τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα που για χρόνια εκτυλίσσεται στο Αρκαδικό Χωριό. Όπως είναι η απόρριψη των υγρών αποβλήτων του οικισμού στην θάλασσα. Ήδη τα 4 τελευταία χρόνια τα υγρά απόβλητα μεταφέρονται στον βιολογικό καθαρισμό του Άστρους και τηρούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι που μας έχουν επιβληθεί», υπογραμμίζει ο κ. Μαντάς.

Επίσης ο δήμος έδωσε λύση στα μεγάλα πολεοδομικά προβλήματα και εφάρμοσε την πολεοδομική γραμμή σύμφωνα με την νομοθεσία του ΥΠΕΚΑ και της ΔΕΠΟΣ, επισήμανε.

«Γνωρίζουμε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα τα οποία αφορούν και άλλους οικισμούς του δήμου. Τα προβλήματα όμως δεν επιλύονται με χτυπήματα στην πλάτη, ούτε με προφορικές δεσμεύσεις, ψέματα, προχειρότητες, όπως τις χωρίς μελέτες ασφαλτόστρωση σε τμήματα ημιδιανοιγμένων δρόμων και άλλα μπαλώματα που εξασφαλίζουν οι πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων από την ΠΕ Αρκαδίας, όταν λέμε ότι έχουμε την ευθύνη των υποδομών του Αρκαδικού Χωριού, το εννοούμε και γι' αυτό προτιμήσαμε να επιλύουμε νόμιμα όσα έργα υποδομής μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μόνοι μας ή διεκδικώντας με κάθε τυπικό τρόπο χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα Φιλόδημος του υπουργείου Εσωτερικών.»

Προφανώς η δική μας στάση έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες του συγκεκριμένου πολιτιστικού συλλόγου. Αυτές τις αντιθέσεις τους μπορούν να τις εκφράσουν στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Σχόλια επισκεπτών

Τουλάχιστον γραφικό ή λαικιστικός η παρομοιωηση του Αρκαδικου Χωριού με την Μακρόνησο, Μπορεί να θέλει ο πρόεδρος να τονίσει το πρόβλημα αλλά ειναι α΄σεβεια τετοια παρομοιωση.

Τι να πει ο άνθρωπος, τα πήρε στο κρανίο με τα χάλια τους!! Τόσα χρόνια έκαναν αγώνες να διώξουν τα ιχθυοτροφεια όπου δούλευαν και είκοσι άνθρωποι.. Και αυτοί έριχναν τα λυμματα στη θάλασσα. Οι ίδιοι άνθρωποι τη μια κάνουν καταγγελίες για τα μπάζα, την άλλη καταγγέλλουν γιατί τα παίρνουν.. Όπως φυσάει.. Μην κολώνες δήμαρχε.. τα έχεις βάλει και με χειρότερους..

Το καλοκαιρι που ετυχε να βρεθω σε πολιτιστικη εκδηλωση στο Αρκαδικο αλλιως τα ακουσα τα πραγματα. Οι ανθρωποι εκεινη την βραδια ναι μεν ζητουσαν αλλα ακουσα και πολλα ευχαριστω στο Δημο. Βλεποντας την σημερινη επιστολη ρωτησα και εμαθα οτι πεντε κατοικοι ολοι και ολοι απαρτιζουν αυτον τον συγκεκριμενο συλλογο σκοτωνοντας την ανοια τους με μελη αντρογυνα σε αντιθεση με τον δευτερο συλλογο
που απαρτιζετε απο το συνολλο των κατοικων του αρκαδικου περιπου εκατον πενηντα ατομα. Μου λετε ποια ειναι η αληθεια κυριοι του του αναπτυξιακου; Ποσοι πραγματι εισαστε για να καταλαβαινουμε και το βαρος των δηλωσεων σας.

Βαλτε ξανά τις μπάρες να γλιτώσουμε από τους φράγκο φονιάδες. Πόσο στοιχίζει στο Δήμο το Αρκαδικό και πόσο προσφέρει στα έσοδα; Βγάλτε τα νούμερα να φρίξει ο κόσμος και ειδικά το Παραλιο το Μεσόγειο και το Ξηροπηγαδο που τραβάνε όλο το κουπί στον Τουρισμό και το εμπόριο και από ανταποδοτικά μηδέν.

Τυχοδιωκτες που καταγγελουν ταχαλια τους για να δειξουν την εμπαθεια προς ετερους συλλογους. Δυο ανθρωποι ουτε καν 5 και συμπεριφερονται σαν κοινωνια ολοκληρη...για το μικροσυμφερον τους και μονο.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio