Νέο εργαλείο για την τοπική αυτοδιοίκηση

Κυρ, 25/11/2018 - 17:28
Image

Οι εκλογές στις σύγχρονες δημοκρατίες οφείλουν να φανερώνουν τη βούληση των πολιτών, να ενσωματώνουν τον κοινωνικό πλουραλισμό αλλά και να εκπληρώνουν τη νόμιμη και ελεγκτική λειτουργία τους. Συνεπώς, τα εκλογικά συστήματα, που καθορίζουν τη διαδικασία μέσα από την οποία οι πολίτες εκφράζουν τις επιλογές τους σε κόμματα, παρατάξεις ή υποψηφίους, ασκούν άμεση επίδραση στην ποιότητα μιας δημοκρατίας.

Στις σημερινές δημοκρατίες κυριαρχούν δύο βασικοί τύποι εκλογικών συστημάτων, το πλειοψηφικό και το αναλογικό με τις διάφορες παραλλαγές τους. Γενικά, οι διαφορετικές πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες κάθε χώρας είναι αυτές που καθορίζουν την επιλογή διαφόρων παραλλαγών του πλειοψηφικού, του αναλογικού ή ενός μεικτού συστήματος.

Η ανόθευτη απλή αναλογική αποτελεί το δικαιότερο εκλογικό σύστημα. Στηριζόμενη στην αρχή της αντιπροσωπευτικότητας στοχεύει στην αναλογική αποτύπωση ψήφων και εδρών. Επιπλέον, προστατεύεται η αρχή της ισότητας της ψήφου, όπως αυτή προβλέπεται και από το ελληνικό σύνταγμα.

Απαιτεί όμως μια ώριμη κοινωνία για να αποδώσει . Περιορίζει αυταρχισμούς , υπερεξουσίες ,γκέτο , κλειστά κυκλώματα, αυθαιρεσίες πλειοψηφικών σχημάτων και εν γένει  ελαχιστοποιεί ανορθόδοξες και αδιαφανείς  εργασίες .

Κάθε ψήφος έχει ακριβώς την ίδια βαρύτητα, ακριβώς την ίδια αξία με τις υπόλοιπες ψήφους, ακόμα και για τους ηττημένους των εκλογών. Καμία ψήφος δεν πηγαίνει χαμένη ενώ εξασφαλίζεται απόλυτη αρμονία μεταξύ του ποσοστού των ψήφων και του αριθμού των κατανεμημένων εδρών.

Με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δίνεται ένα τέλος στο ισχύον σύστημα, σύμφωνα με το οποίο η παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου ή περιφερειάρχη εκλέγει αυτόματα το 60% του συνόλου των συμβούλων των αντίστοιχων δημοτικών ή περιφερειακών συμβουλίων, ανεξάρτητα από το ποσοστό της στον πρώτο γύρο των εκλογών. Εκλέγονται, δηλαδή, σύμβουλοι οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν έχουν επιλεγεί από τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα αδικούνται κατάφωρα οι υποψήφιοι των υπόλοιπων συνδυασμών. Με την εφαρμογή όμως της απλής αναλογικής δίνεται τέλος στις τεχνητές πολιτικές πλειοψηφίες, αναντίστοιχες προς τις πλειοψηφίες στο επίπεδο των ψηφοφόρων, αφού το εκλογικό αποτέλεσμα καθορίζει η αναλογία του απόλυτου αριθμού των ψήφων που έλαβε κάθε παράταξη ως προς το σύνολο των ψήφων. Έτσι λοιπόν, ο αριθμός των εκλεγμένων συμβούλων των συνδυασμών αποτυπώνει την πραγματική εκλογική τους δύναμη και αποφεύγεται το παραπάνω φαινόμενο.

 Το αναλογικό σύστημα εξασφαλίζει τη δίκαιη εκπροσώπηση όλων των απόψεων και ενδιαφερόντων, ευνοεί σε κάθε περίπτωση τη συμμετοχή και την πολιτική παρουσία νέων πολιτικών και κοινωνικών σχηματισμών και κινημάτων που προκύπτουν μέσα από τις συνεχείς κοινωνικές μεταβολές. Η αληθινή δημοκρατία συνδέεται με ένα αυστηρά αναλογικό σύστημα που εξασφαλίζει και την εκπροσώπηση των μειοψηφιών.

Αυτό θα αναγκάσει πλέον όλες τις πλευρές να παίρνουν σαφείς θέσεις πάνω σε όλα τα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος και όχι να κινούνται σε θολά νερά κρατώντας εσωτερικές μικροπολιτικές ισορροπίες, ώστε να εξασφαλίζουν την παράταση της πολιτικής τους επιβίωσης. Παράλληλα επιτυγχάνεται τόσο η πάταξη του φαινομένου του καθεστωτισμού συγκεκριμένων αυτοδιοικητικών παρατάξεων όσο και η απαγκίστρωση από στενές κομματικές εξαρτήσεις.

Σε τοπικό ιδιαίτερα επίπεδο είναι πολλές οι περιπτώσεις εκείνες που συναινετικές πολιτικές μπορούν να λύσουν κομβικά προβλήματα. Άλλωστε το σύστημα αυτό, από τη φύση του, προϋποθέτει τη δημιουργία ευρέων πλειοψηφιών στη βάση διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών.

Θα είναι αναγκασμένη η κοινωνία να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και να σκέφτεται ποιον ψηφίζει να την εκπροσωπήσει

Το αναλογικό σύστημα μπορεί να παράγει λειτουργικά πολυσυλλεκτικά αυτοδιοικητικά

σχήματα, ταυτόχρονα όμως ισχυροποιείται ο ρόλος του κάθε δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου χωριστά αλλά και των ίδιων των πολιτών.

Γενικώς η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό βήμα για να λύνονται τα προβλήματα με βάση την συναίνεση, την σύγκλιση των απόψεων και τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Βέβαια η απλή αναλογική δεν είναι πανάκεια καθώς χρειάζεται να γίνουν και άλλες τομές που θα επιτρέψουν στην τοπική αυτοδιοίκηση να έχει όλους τους απαιτούμενους πόρους για την επιτέλεση της αποστολής της έτσι ώστε να πάψει να είναι ο «φτωχός» συγγενής του κράτους

 ROBINSONAS

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio