Ξεναγηθείτε στο πάρκο ελιάς που έγινε με την συλλογική προσπάθεια του ΕΠΑΛ Άστρους (pics,vid)

Δευ, 23/09/2019 - 10:09
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Όταν το «εγώ» μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και το «εμείς» υπερισχύει, τότε συμβαίνουν σπουδαία πράγματα. Αυτό μας απέδειξαν ο Σύλλογος και οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Άστρους.

Ύστερα από την δημιουργία ενός λαογραφικού Μουσείου εντός του σχολείου, ύστερα από την δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, ύστερα από την έκδοση μαθητικής  εφημερίδας και ποιητικής συλλογής ο σύλλογος εκπαιδευτικών και οι μαθητές δημιούργησαν ένα θεματικό πάρκο για την ελιά εντός του προαύλιου χώρου.

Το Άστρος και η Βόρεια Κυνουρία είναι συνυφασμένες με την ελιά και το λάδι. Ο Σύλλογος και οι μαθητές του σχολείου έχοντας στο ενεργητικό τους αρκετές αξιέπαινες και φιλόδοξες προσπάθειες θέλησαν να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, φτιάχνοντας ένα πάρκο που στόχο έχει την περιβαλλοντική κοινωνική εκπαιδευτική και πολιτιστική διάσταση.

Λίγους μήνες μετά τα επίσημα εγκαίνια του, εκατοντάδες είναι οι επισκέπτες που έχουν περιηγηθεί στο πάρκο ελίας, δίνοντας έτσι δύναμη στους δημιουργούς να   η λειτουργία συνεχίζουν τις προσπάθειες με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακά αποτελέσματα που ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή βλέπουμε ότι η περιοχή του Άστρους, και της Θυρέας ευρύτερα, είναι συνυφασμένη διαχρονικά με την ελιά.

Ήταν οι ελιές και τα αμπέλια της Θυρέας που οδήγησαν κατά την αρχαιότητα και για εκατονταετίες σε έντονες διαμάχες και αιματηρούς πολέμους τη Σπάρτη και το Άργος, με αποκορύφωμα τη θρυλική μάχη των 600 λογάδων το 546 πΧ.

Ιδιαίτερη αναφορά στις ελιές της Θυρέας κάνει, το 155 μ.Χ., ο περιηγητής Παυσανίας. «Εντεύθεν διελθούσιν Ανιγραία καλούμενα οδόν και στενήν και άλλως δύσβατον, έστιν  αριστερά μεν καθήκουσα επί θάλασσαν και δένδρα, ελαίας μάλιστα, αγαθή τρέφειν γη», γράφει χαρακτηριστικά ο Παυσανίας στα Κορινθιακά-Λακωνικά, ΙΙ.38,4.

Σήμερα, 2.000 χρόνια περίπου μετά, πολλές από τις αμέτρητες υπεραιωνόβιες ελιές του κάμπου της Θυρέας αποτελούν τα ίδια δένδρα που προκάλεσαν το θαυμασμό του περιηγητή.

Αποτελούν αυτές οι υπεραιωνόβιες ελιές φυσικά μνημεία και θαύματα της φύσης με τεράστια αισθητική, οικολογική, ιστορική αξία και σημασία.

Συνομιλώντας με τους δημιουργούς του πάρκου πληροφορηθήκαμε ότι είναι το μοναδικό πρώτο παγκόσμιο μοναδικό θεματικό πάρκο που αποτελείται από 16 ελαιόδεντρα άνω των 1.200 χρόνων

Το θεματικό πάρκο ελιάς χωρίζεται σε 4 ενότητες στις οποίες ο επισκέπτες θα μπορέσει να περιηγηθεί ανά τους αιώνες στο απόσταγμα της ελιάς.

Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει αντικείμενα για την επεξεργασία της ελιάς τα οποία έρχονται από τον 7ο αιώνα και τον 5ο αιώνα π.Χ

Από τον Μεσαίωνα θα μπορέσετε να δείτε δυο πέτρες από τον Χάραδρο που έχουν έρθει από ένα παλαιό λιοτρίβι.

Η δεύτερη ενότητα είναι πιο σύγχρονη με το πιο παλιό αντικείμενο να είναι από το 1900  και περιλαμβάνει μια μηχανή που έδινε κίνηση στα μηχανήματα.

Δείτε τις μυλόπετρες,  μια ντιζελομηχανή από το 1908 η οποία και αντικατέστησε την ατμομηχανή, ξεναγηθείτε ανάμεσα  σε μερικά αντικείμενα από σαπωνοποιεία.

Η τρίτη ενότητα έχει σχέση με την καλλιέργεια της ελιάς, δείτε κάρα, αλέτρια άροτρα, σβάρνες, ένα μηχάνημα που έβγαζε τα φύλα της ελιάς

Στην τέταρτη ανακαλύψτε ότι έχει να κάνει με την αποθήκευση της ελιάς, δείτε κιούπια από το 1500 καθώς κλαι πιο σύγχρονες δεξαμενές

Μπροστά σε κάθε αντικείμενο βρίσκεται μια μαρμάρινη πλάκα που αναφέρει τον δωρητή του εκθέματος, αλλά και το όνομα του κάθε δέντρου.  Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι υπάρχουν βλέψεις να μεταφερθούν επιπλέον δέντρα και αλλά εκθέματα, όσα βέβαια ο χώρος των 2,5 στρεμμάτων τα επιτρέψει.

Επόμενος στόχος του σχολείου, πάντα σε συνεργασία με τον δήμο,  είναι να τοποθετηθούν στο έδαφος κάποιες μαρμάρινες πλάκες, ως διάδρομος και να μπουν πινακίδες που να εξηγούν ποιος ο ρόλος των αντικειμένων.

Πάντα συνεργαζόμαστε με τον δήμο ο οποίος ανέλαβε την μεταφορά στο σχολείο, την μεταφύτευση και την συντήρηση των μηχανημάτων

Όπως ανέφεραν οι καθηγητες και οι μαθητές τα πολλαπλά και σημαντικά οφέλη του Θεματικού Πάρκου Ελιάς είναι:

 Η δημιουργία σήμερα ενός θεματικού Πάρκου Ελιάς στο ΕΠΑΛ Άστρους, με τη μεταφύτευση 30 περίπου υπεραιωνόβιων ελιών και την έκθεση εντός του ιδίου χώρου παλιών χειροποίητων εργαλείων, μηχανημάτων και αντικειμένων (ελαιουργικού χαρακτήρα) , θα επιφέρουν πάμπολλα και τεράστια «οφέλη» όχι μόνο για το ΕΠΑΛ αλλά και για την έδρα του Δήμου και για το Δήμο μας γενικότερα, αφού θα οδηγήσει:

-Στη διάσωση μοναδικών και «ανεκτίμητης αξίας» ιστορικών δένδρων.

-Στη διάσωση, αξιοποίηση και ανάδειξη ενός σπάνιου υλικού εργαλείων και μηχανημάτων παλαιών ελαιοτριβείων, το οποίο καθημερινά καταστρέφεται και χάνεται.

-Στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και πολιτών ως προς την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των ελιών της Θυρέας, τα χαρακτηριστικά και η δυναμική των οποίων καθιστούν τον Κάμπο ως ένα φυσικό μνημείο.

-Στην ενημέρωση-πληροφόρηση και κατανόηση ως προς την προοπτική και δυναμική που εμπεριέχει και δύναται επιπλέον να προσφέρει η καλλιέργεια της ελιάlστην οικονομία του τόπου μας.

-Στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, αφού το Πάρκο αυτό θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, προορισμού και επισκεψιμότητα για Σχολεία, Περιβαλλοντικές Ομάδες, Επιστημονικό προσωπικό, αλλά και για κάθε επισκέπτη του τόπου μας γενικότερα.

-Στη δημιουργία «δρόμων ελιάς της Θυρέας» και την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και του πολυσύνθετου τουριστικού προϊόντος του τόπου μας γενικότερα,

_Στην υλοποίηση επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων, με θέμα την ελιά, στον τόπο μας,

-Στην προβολή και ανάδειξη του τόπου μας σε παγκόσμιο επίπεδο (μοναδικόΠάρκοΕλιάς).

_Στην ευαισθητοποίηση κατανόηση για την αναγκαιότητα δυναμική δημιουργίας Θεματικών

Όπως μας αποκάλυψαν σε δυο χρόνια που θα δώσουν καρπό οι ελιές γονείς , μαθητές και καθηγητές θα κάνουν μια γιορτή ελιάς από την οποία θα μαζεύουμε  με 200-300  κιλά ελαιόλαδο το οποίο υπάρχουν βλέψεις να  το βάζουν σε μπουκαλάκια ή σε αμφορείς  και να τα βγάζουν σε πλειστηριασμό.

Τα έσοδα από την σοδειά θα διαθέτουν για τις ανάγκες του σχολείου.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι μουσείο είναι ανοιχτό τις ώρες λειτουργίας του σχολείου ενώ το απόγευμα ή το καλοκαίρι οι επισκέπτες που επιθυμούν βρεθούν τοπ πάρκο μπορούν να απευθυνθούν στην διεύθυνση του σχολείου και στο τηλέφωνο 2755 022266.

Έφη Καστραντά

Πηγή: arcadiaportal.gr

Video

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio