Το πρώτο καταδυτικό πάρκο στην Ελλάδα ιδρύεται στον Τυρό (vid)

Σάβ, 01/09/2018 - 14:02
Image
Image

Η Νότια Κυνουρία μπαίνει στον ευρωπαϊκό χάρτη του καταδυτικού τουρισμού, καθώς το Καταδυτικό Πάρκο στον Τυρό, για το οποίο καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες υλοποίησης από την κοινωνία του Τυρού ήδη από το 2015, έλαβε την έγκριση και την υπογραφή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον αρμόδιο υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη. Έτσι, ύστερα από την επιτυχία του αναρριχητικού πάρκου στο Λεωνίδιο, η Νότια Κυνουρία στοχεύει να αναδειχθεί σε μεγάλο πόλο έλξης των λάτρεων του εναλλακτικού τουρισμού, με σεβασμό, όμως, στο περιβάλλον και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου.

Το πρώτο καταδυτικό πάρκο στην Ελλάδα θα βρίσκεται στον Τυρό, είχε ανακοινώσει η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών στην Ελλάδα και πολιτευτής Αρκαδίας με τη Νέα Δημοκρατία Εύη Τατούλη ήδη από το 2015, όταν είχε σταθεί δίπλα στους Συλλόγους και στους κατοίκους της περιοχής που ξεκίνησαν την προσπάθεια.

Χθες, στη Γιορτή της Θάλασσας, των Ναυτικών και του Ψαρά στον Τυρό, η κυρία Τατούλη ενθουσιασμένη ανακοίνωσε την έγκριση του έργου από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού μόλις πριν από τρεις ημέρες το έργο έλαβε την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη. Μετά την υπογραφή της ΚΥΑ, και αφού το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την Πελοπόννησο, θα ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του.

Λαμβάνοντας τον λόγο στη Γιορτή της Θάλασσας, η κυρία Τατούλη ευχαρίστησε τον δήμαρχο Χαράλαμπο Λυσίκατο ο οποίος της επέτρεψε να κάνει η ίδια την ανακοίνωση του καλού νέου και είπε:

«Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια χαρά που νομίζω ότι θα μοιραστεί αρκετός κόσμος εδώ σήμερα στον Τυρό. Θέλω να ξεκινήσω από τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Αλιέων και από τις πολύ δυναμικές γυναίκες στον Τυρό, και να πούμε ότι ένα μεγάλο στοίχημα κεδίθηκε: Η ίδρυση στον Τυρό του πρώτου καταδυτικού πάρκου στη χώρα. Μπορούμε σήμερα να πούμε με βεβαιότητα, ότι αυτό που μας φαινόταν μύθος και ακατόρθωτο γίνεται πραγματικότητα. Πριν από μόλις δύο ημέρες, ο κ. Σταθάκης υπέγραψε την ίδρυση του πρώτου καταδυτικού πάρκου στη χώρα που βρίσκεται στον Τυρό. Αυτό πρέπει να μας γεμίζει αισιοδοξία και δύναμη. Έχουν ήδη εξασφαλιστεί χρήματα στο ΕΣΠΑ της Πελοποννήσου, προκειμένου το καταδυτικό πάρκο να γίνει πραγματικότητα».

Η κυρία Τατούλη χαρακτήρισε την πραγματοποίηση αυτού του έργου παράδειγμα για όλη τη χώρα, καθώς ξεκίνησε από τους πολίτες και έφθασε στην ολοκλήρωση με τη συνεργασία των συλλόγων και των πολιτών, που μοιράζονται την ίδια προοπτική, δηλαδή την ανάπτυξη του τόπου τους:

Να θυμίσω ότι αυτό που έγινε στον Τυρό είναι παράδειγμα για όλη τη χώρα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από όλους τους πολίτες.

«Οι υπηρεσιακοί παράγοντες στο υπουργείο ρώτησαν τι λέει ο κόσμος για αυτό, επειδή είναι συνηθισμένοι σε κόσμο που αντιδρά. Όταν είδαν ότι η πρόταση ξεκίνησε από τους Συλλόγους, αυτό τους έδωσε δύναμη να αδειοδοτήσουν κάτι που δεν είχε αδειοδοτηθεί ποτέ ως σήμερα στη χώρα. Να σημειωθεί ότι για ένα έργο αειφορίας χρειάστηκαν 47 υπογραφές υπηρεσιακών παραγόντων από οκτώ συναρμόδια υπουργεία».

Στη συνέχεια, η κυρία Τατούλη αναφέρθηκε στα ευεργετικά αποτελέσματα για την περιοχή, πέρα από την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη: «Ο βυθός θα ξαναζωντανέψει. Θα απαγορεύεται η αλιεία, με αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό της θαλάσσιας ζωής της περιοχής. Αυτό το κατάλαβαν οι δικοί μας άνθρωποι και το επεσήμαναν».

Η ανάπτυξη δεν είναι κάτι το οποίο έρχεται από ψηλά. Είναι αυτό που αφορά στην καθημερινότητά μας, μικρές-μικρές αλλαγές από τους πολίτες, όχι από τους πολιτικούς που μιλούν από καθέδρας.

Τέλος, η κυρία Τατούλη ευχήθηκε του χρόνου τα μικρά ξενοίκιαστα μαγαζιά στην παραλία να γίνουν νέες μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Τυρός θα ακουστεί σε κάθε πλευρά στην Ελλάδα με την ίδρυση του καταδυτικού πάρκου.

Δείτε πιο κάτω συνημμένη την απόφαση που δημοσιεύει το Arcadia Portal.

Πηγή:arcadiaportal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio