Οριστικό: Καμία παράταση για το Κτηματολόγιο στην Αρκαδία - Τι να προσέξετε

Τρί, 04/06/2019 - 13:55
Image

Με αργούς ρυθμούς προσέρχονται στα γραφεία Κτηματογράφησης οι πολίτες, προκειμένου να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους. Μάλιστα, λόγω και των εκλογών, οι ρυθμοί έπεσαν ακόμα περισσότερο.

Όπως όλα δείχνουν, καμία παράταση δεν θα δοθεί και στις 18 Ιουνίου η υποβολή των δηλώσεων θα λήξει, αφήνοντας πολλούς έξω από το σύστημα. Να τονίσουμε ότι το γραφείο κτηματογράφησης στην Μελιγού θα κλείσει. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ArcadiaPortal.gr και η Έφη Καστραντά με τον κ. Γιάννη Λυμπεράκη, εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας που εκτελεί το έργο του κτηματολογίου στην Αρκαδία, ενημερώθηκε ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση και ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται.

Βέβαια θα υπάρξει και μια «σανίδα σωτηρίας» για όλους όσοι δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία και να υποβάλουν την αίτησή τους. Θα πρέπει όμως να πάρουν από τα γραφεία κτηματογράφησης μια βεβαίωση εμπρόθεσμης δήλωσης και έτσι θα υπάρξει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται και να δηλώσουν την περιουσία τους στο κτηματολόγιο.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι στην Αρκαδία είναι ικανοποιητικό το ποσοστό των δηλώσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Λυμπεράκης, στα γραφεία κτηματογράφησης έχει γίνει περίπου το 70% των αναμενόμενων δηλώσεων. Να επισημάνουμε ότι υπάρχουν και οι δηλώσεις που γίνονται ηλεκτρονικά, αλλά και αυτές των «μεγάλων πελατών» (ΔΕΗ, δήμων, τραπεζών).

Προσοχή: Αν δεν προλάβετε να κάνετε εμπρόθεσμη δήλωση ιδιοκτησίας και υποβάλετε εκπρόθεσμη δήλωση, θα υπάρξει επιβολή προστίμου ανάλογα με το είδος και την αξία των ακινήτων.

Δείτε την ανακοίνωση από την ανάδοχο Κοινοπραξία

Η Ανάδοχος Κοινοπραξία του έργου «Κτηματογράφηση για την Δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στην Περιφερειακή Ενότητα της Αρκαδίας» ενημερώνει για τα εξής:

1. Η προθεσμία για την εμπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας από τους κατοίκους εσωτερικού για την Περιφερειακή Ενότητα της Αρκαδίας λήγει την Τρίτη 18-6-2019. Επειδή αναμένεται τις τελευταίες ημέρες πολύ μεγάλη προσέλευση στα Γραφεία Κτηματογράφησης είναι σκόπιμο όσοι έχουν ετοιμότητα για την υποβολή της δήλωσης να την υποβάλλουν άμεσα ώστε να αποφύγουν την μεγάλη ταλαιπωρία των τελευταίων ημερών.

2. Όσοι έχουν εκκρεμότητες που καθιστούν αδύνατη την υποβολή της δήλωσης ως την 18-6-2019 πρέπει να προσέλθουν στα Γραφεία Κτηματογράφησης προκειμένου να τους χορηγηθεί πιστοποιητικό εμπρόθεσμης προσέλευσης και εύλογη προθεσμία για την οριστική υποβολή της δήλωσης.

3. Τα Περιφερειακά Γραφεία στο Λεωνίδιο, την Μελιγού, την Μεγαλόπολη και τα Λαγκάδια θα πάψουν να λειτουργούν και οι δηλώσεις θα παραλαμβάνονται μόνο στο Γραφείο Κτηματογράφησης Τρίπολης. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών για να αποφύγουν την μετακίνηση στην Τρίπολη πρέπει να αξιοποιήσουν τον υπολειπόμενο χρόνο λειτουργίας των γραφείων αυτών

Για την ανάδοχο Κοινοπραξία

ΛΥΜΠΕΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Πηγή: arcadiaportal.gr

Σχόλια επισκεπτών

Κτηματολόγιο 2019: Οι νέες προθεσμίες μετά την παράταση

Έξι αντί για τρεις επιπλέον μήνες παράταση στις διαδικασίες υποβολής δικαιολογητικών στο Κτηματολόγιο αποφάσισε να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι συνολικός χρόνος (από την έναρξη της συλλογής δηλώσεων) για τους κατοίκους της Ελλάδας είναι οι 12 μήνες, ενώ για τους ιδιοκτήτες πουζουν στο εξωτερικό οι 15.

Την ίδια ώρα στις περιοχές Αγκίστρι, Πόρος, Σπέτσες, Ύδρα, Κύθηρα, Μέθανα, Τροιζήνα και Μάνδρα ξεκινά για πρώτη φορά στις 22-05-2019 η συλλογή δηλώσεων, ενώ εντός Ιουνίου αναμένεται να ακολουθήσουν οι: Λήμνος, Μυτιλήνη, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ιωάννινα και Θεσπρωτία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Νέα, το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της χαμηλής προσέλευσης ιδιοκτητών στο Κτηματολόγιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεχόταν πιέσεις τόσο από βουλευτές όσο και από φορείς απ' όλη την Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει σε επιμήκυνση του χρόνου ώστε να πειστούν όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 λήγει το χρονικό περιθώριο των προβλεπόμενων παρατάσεων για τα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Κως και Ρόδος), ενώ στις 10 και 17 Ιουνίου λήγει το εξάμηνο για πολλές άλλες περιοχές.

Προς το παρόν, για την Κάρπαθο και την Κάσο θα αξιοποιηθεί η πρόσφατη νομοθετική πρόβλεψη για τις περιοχές που είχαν βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα υπάρξει παράταση μέχρι τις 29 Ιουνίου 2019. Χθες, αποφασίστηκε και η παράταση για Αιτωλοακαρνανία και Λακωνία (μέχρι τις 8 Ιουλίου), Ηράκλειο (έως τις 10 Ιουλίου) και Χαλκιδική (μέχρι τις 15 Ιουλίου).
Διευκρινίζεται πως η νέα παράταση είναι πέρα από το εξάμηνο (για τους κατοίκους του εσωτερικού) και το εννεάμηνο (για τους κατοίκους εξωτερικού) που είναι ο κανόνας. Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά το εννεάμηνο για τους κατοίκους εξωτερικού ελήφθη χθες απόφαση από το Κτηματολόγιο.

Πηγή: https://www.michanikos.gr/index.html/articles/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%…

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio