Οι τελευταίες εξελίξεις στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης στην Αρκαδία (vid)

Τετ, 17/07/2019 - 19:26
Image

«Φρένο» έχει μπει και πάλι στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης μετά και από την ψήφιση του νόμου για την αλλαγή του συστήματος εξετάσεων υποψήφιων οδηγών.

Το ArcadiaPortal.gr θέλοντας να σας ενημερώσει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις μίλησε με τον διευθυντή της ΠΔ Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Παναγιώτη Μισθό.

Όπως δήλωσε ο κ. Μισθός υπάρχει μια καθυστέρηση στις εξετάσεις η οποία ξεκίνησε από την 1-10-18 όπου για 4 περίπου μήνες υπήρχε μια αποχή των εξεταστών γιατί είχαν να πληρωθούν δεδουλευμένα περίπου 1 χρόνο.

Η μεγάλη όμως καθυστέρηση πλέον οφείλεται στο νέο νόμο που ψήφισε το υπουργείο Υποδομών όπου θέλησε να τροποποιήσει το σύνολο της διαδικασίας εξέτασης.

Αποτέλεσμα στην Αρκαδία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία να υπάρχουν 300 υποψήφιοι οδηγοί που είναι «όμηροι» της διαδικασίας και δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις και να πάρουν το δίπλωμα οδήγησης.

Ο κ. Μισθός επεσήμανε ότι ύστερα από την τετράμηνη αποχή των εξεταστών, ξεκίνησαν κανονικά οι εξετάσεις , αλλά μόνο για έναν μήνα καθώς στις 4-3-19 βγήκε ο νόμος 4599/2019 για τις άδειες οδήγησης ο οποίος άλλαζε την διαδικασία των εξετάσεων έτσι όπως αυτές πραγματοποιούνταν έως τότε.

Την δεδομένη χρονική στιγμή την ευθύνη για το «πάγωμα» των εξετάσεων την έχει το υπουργείο που έφτιαξε έναν νόμο που δεν μπορούσε να εφαρμοστεί παρόλες τις εγκυκλίους που έφτιαξε για τον υποστηρίξει

Έως αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις γιατί υπάρχει η όλη διαδικασία που προβλέπει ο νέος νόμος όπως για παράδειγμα το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που πρέπει να έχει ο εξεταζόμενος.

Όπως αναφέρει ο νόμος οι ειδικές δοκιμασίες θα πραγματοποιούνται από τον υποψήφιο χωρίς την παρουσία του εξεταστή εντός ή επί του εκπαιδευτικού οχήματος. Με αυτό η Πολιτεία προχώρησε στη θέσπιση νέας ειδικής ασφαλιστικής κάλυψης (άρθρο 4  παρ. 10 του νέου νόμου) που συγκεκριμένα προβλέπει την υποχρέωση ασφάλισης των υποψήφιων οδηγών, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της πρακτικής εξέτασής τους, για τυχόν ευθύνη τους έναντι του κυρίου ή κατόχου των εκπαιδευτικών οχημάτων, καθώς και έναντι των τρίτων για σωματικές βλάβες και υλικές ζημίες, περιλαμβανομένης της χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης.

Όπως σημείωσε ο κ. Μισθός στην αρμόδια υπηρεσία στην οποία προΐσταται δεν έχει κατατεθεί κανένα ασφαλιστήριο για να γίνει η εξέταση υποψηφίου.

Όσον αφορά τους υποψήφιους οδηγούς άνω των 74ετών ο κ. Μισθός ξεκαθάρισε ότι σχεδόν όλοι έχουν δώσει κανονικά εξετάσεις κατά προτεραιότητα όπως και το υπουργείο είχε ζητήσει.

Ο νέος νόμος επίσης ζητά να καθοριστούν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τη διενέργεια των ειδικών δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών (κλειστές πίστες ) για τη χορήγηση όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης οχημάτων και η δημιουργία εποπτείας και αξιολόγησης των εξεταστών και των εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών και οδηγών.

Οι διαδικασίες αυτές προχωρούν όπως δήλωσε ο κ. Μισθός καθώς ακόμα μένουν  μερικές τελικές εγκρίσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις που έχει από το υπουργείο ο κ. Μισθός ,  αναμένεται μία αλλαγή στον νόμο 4599/2019  και  σύντομα θα ξεκινήσουν κανονικά οι εξετάσεις.

Οι χώροι που θα γίνονται εξετάσεις στην Τρίπολη είναι πίσω από το γήπεδο του Παναρκαδικού, πίσω από το 2ο Γυμνάσιο- Λύκειο και ο τελευταίος χώρος εκεί που ήδη γίνονται οι εξετάσεις για τις μοτοσυκλέτες. Τέλος να αναφέρουμε ότι τις ώρες που θα δίνονται οι εξετάσεις θα γίνεται διακοπή της κυκλοφορίας στις συγκεκριμένες οδούς.

Έφη Καστραντά

Πηγή: arcadiaportal.gr

Video

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio