Ο Δήμος Bόρειας Κυνουρίας στην έκθεση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός»

Δευ, 08/04/2019 - 14:11
Image
Image

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση (ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Β.Κ.), σε συνεργασία με τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους, ανακοινώνουν ότι θα λάβουν μέρος στην έκθεση «5ος ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως 14 Απριλίου 2019 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), με δικό τους περίπτερο για την ανάδειξη και προβολή του λαϊκού πολιτισμού της Βόρειας Κυνουρίας, στο μεγάλο κοινό της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για μία έκθεση, θεσμό στα ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, οι εκθέτες έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τον αυθεντικό τους λαϊκό πολιτισμό μέσα από χορευτικές παρουσιάσεις, αναπαραστάσεις εθίμων, συναυλίες παραδοσιακής μουσικής και άλλα πολλά.

Στόχος της έκθεσης είναι η συνεργασία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με τους κατά τόπους γνήσιους εκφραστές του λαϊκού πολιτισμού, όπως πολιτιστικούς συλλόγους, λαογραφικά μουσεία, πολιτιστικούς οργανισμούς, καθώς και με φυσικά πρόσωπα όπως λαϊκούς τεχνίτες, βιοτέχνες, ερευνητές της παράδοσης, συγγραφείς και λαογράφους.

Η συνεργασία αυτή έχει ως απώτερο στόχο την ανάδειξη του αυθεντικού λαϊκού πνεύματος και να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού.

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας θα συμμετάσχει και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της έκθεσης, με μουσικοχορευτική παράσταση η οποία θα παρουσιαστεί το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 και ώρες 18:00-19:00

Το πρόγραμμα της παράστασης θα προβάλει την μουσικοχορευτική παράδοση της Βόρειας Κυνουρίας με παρουσίαση χορών και τραγουδιών του Αγίου Ιωάννη, των Βερβένων και των Δολιανών από τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Άστρους καθώς και την προβολή της Τσακωνιάς με βιωματική γνώση των χορών και τραγουδιών της αλλά και της ιδιαίτερης διαλέκτου της, από τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Ανδρέα-Πραστού. Επίσης, μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Θυρεάτης» θα παρουσιάσουν ένα δρώμενο που σχετίζεται με το τελετουργικό του γάμου.

Συμμετέχουν:

Α. Οι μουσικοί:

-Καρκούλης Σπύρος, κλαρίνο.

-Κατσιάνης Στέλιος, λαούτο

-Νιάρχος Ανδρέας, κρουστά

-Πέρρος Θοδωρής, τραγουδιστής παραδοσιακών τραγουδιών 

 

Β. Οι πολιτιστικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή:

-ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άστρους

-ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ανδρέα-Πραστού

-ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελληνικών Χορών και Εθνογραφικών Ερευνών «Θυρεάτης»

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης στο περίπτερο του Δήμου θα προβάλλεται οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό καθώς και εκδόσεις βιβλίων σχετικών με την τοπική ιστορία, με έμφαση στο τσακώνικο στοιχείο και τον πολιτισμό. Επίσης αντικείμενα ιδιαίτερου λαογραφικού και ηθογραφικού ενδιαφέροντος.

Καλούμε τους Αρκάδες και όλους τους φίλους να επισκεφτούν την έκθεση, και να στηρίξουν την εκδήλωση, ώστε να αναδείξουμε όλοι μαζί τη Βόρεια Κυνουρία ενισχύοντας την επισκεψιμότητα και τον τουρισμό της.

΄λ

Σχόλια επισκεπτών

Επιτελους υστερα απο 9 χρονια θα ανοιξουν τα συνορα του δημου μας για την "αναπτυξη του τουρισμου"Τωρα το θυμηθηκε ο Δημαρχος?Τον πολιτιστικο συλλογο αγιου πετρου παλι απ εξω ομως?

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio