Με Αρκαδικούς ήχους, στίχους και χορούς πλημμύρισε το Ίλιον

Τρί, 24/04/2018 - 14:38
Image
Image

Τα αυθεντικά αρκαδικά δημοτικά τραγούδια, η ιστορία των οποίων χάνεται στους αιώνες, ανέδειξαν με τις φωνές τους οι Αρκάδες του Ιλίου το βράδυ της Κυριακής. Ερασιτέχνες τραγουδιστές, λάτρεις της λαϊκής παράδοσης με καταγωγή από την Αρκαδία, απέδωσαν «α καπέλα» σπάνια δημοτικά τραγούδια που δεν συναντιούνται εύκολα στην δισκογραφία και στις σύγχρονες εκδόσεις.

Γι’ αυτό το λόγο οι διοργανωτές του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου «Προσέληνοι», με την φροντίδα και επιμέλεια του καθηγητή χοροδιδάσκαλου και λαογράφου Γιώργου Φραγκάκη, ηχογράφησαν τις εκτελέσεις με σκοπό να δημιουργηθεί πρωτογενές αρχείο ανέκδοτων και σπάνιων δημοτικών τραγουδιών. Την εκδήλωση πλαισίωσε και ο γνωστός ερευνητής και ερμηνευτής της παραδοσιακής μουσικής Κώστας Παυλόπουλος από τα Σαρλέικα Γορτυνίας μαζί με μέλη της χορωδίας που διευθύνει.

Η ατμόσφαιρα του πολιτιστικού κέντρου του δήμου Ιλίου «Μελίνα Μερκούρη» δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια για να ζεσταθεί αφού εκτός από τις μελωδίες, ο δραστήριος σύλλογος Αρκάδων είχε φροντίσει να προσφέρει στους καλεσμένους εδέσματα, συνοδεία αρκαδικού τσίπουρου, με ορισμένους παριστάμενους οργανοπαίχτες να παίρνουν την σκυτάλη από τις χορωδίες και να στήνεται το γλέντι. Ένα γλέντι που έφτασε εκεί που ο πρόεδρος του συλλόγου, ιατρός, Γιάννης Κουτσανδρέας αναφέρει «από την Αρκαδία ως την ψυχή».

Γιώργος Παπούλιας

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio