Γνωρίστε τον Μπαρκαίϊκο νερόμυλο στον δημοφιλή για τα νερά του Πλάτανο (pics,vid)

Sat, 04/01/2020 - 11:11

Στον Μπαρκαίϊκο νερόμυλο στον Πλάτανο Κυνουρίας με τον Χρήστο Μπαρκά βρέθηκε ο συντονιστής της δημιουργίας του δικτύου μονοπατιών στο Μαίναλο «Menalon Τrail  κ. Γιάννης Λαγός.

Ύστερα από την δημιουργία του δημοφιλούς πλέον μονοπατιού στο Μαίναλο, ήρθε η ώρα του Πάρνωνα και του  Parnon Trail.

Ο κ. Λαγός με αφορμή την προετοιμασία και προβολή του νέου αυτού εγχειρήματος βρέθηκε στον Πλάτανο και στον παλιό νερόμυλο.

Να επισημάνουμε ότι η δεύτερη διαδρομή του Parnon Trail ξεκινάει από το  Χάνι Κοπανίτσα και συνεχίζει στον Χάραδρο –Πλάτανο -Σίταινα-Καστάνιτσα-Ι.Μ.Κοντολινά-Πραστό -Αγ.Βασίλη -Πλατανάκι-Παλαιοχώρια-Κοσμά.

Πρόκειται για ένα νέο πεζοπορικό μονοπάτι που θα διασχίζει τα μεγαλύτερο μέρος του Πάρνωνα, στην περιοχή της Βόρειας και της Νότιας Κυνουρίας.

Ο Πλάτανος είναι αμφιθεατρικά χτισμένος στους πρόποδες του Πάρνωνα και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Ο επισκέπτης μαγεύεται με την πρώτη ματιά από την πλούσια βλάστηση και τα πολλά νερά που αντικρίζει με το που φτάνει στο χωριό.

Ο κ. Μπαρκάς στο βίντεο που ακολουθεί μιλάει για τον νερόμυλο που χρονολογείτε από το 1908 και χρόνια πολλά εξυπηρετούσε τους κατοίκους του χωριού που πήγαιναν εκεί το σιτάρι τους για να αλέσουν. Ο νερόμυλος όπως μπορείτε να δείτε είναι σε άψογη κατάσταση και σκοπός είναι να λειτουργήσει ξανά.

Γνωστό το χωριό για το μικροκλίμα του και για το νερό του. «Σαν του Πλάτανου το νερό δε θα βρεις σ’ άλλα μέρη. Με μια γουλιά δε θες γιατρό, με δυο βρίσκεις ταίρι». Ο παλιός νερόμυλος η πέτρινη βρύση, η επιβλητική εκκλησία, τα σοκάκια, ο Πύρος του Μοίρα που συναντά όποιος φτάνει στο χωριό  προσφέρουν εικόνες που ξεκουράζουν και γαληνεύουν μυαλό και ψυχή.

Πηγή: arcadiaportal.gr

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
katafigio