Εποχική γρίπη: Δύο θετικά δείγματα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης (vid)

Παρ, 15/02/2019 - 13:19
Image

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης  για  ενημέρωση των πολιτών μέσω των ΜΜΕ  σε θέματα  υγείας,  πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14/2 ενημέρωση με θέμα "πρόληψη-αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης" από τον γιατρό Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο,  διευθυντή παθολόγο  υπεύθυνο ΤΕΠ.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι μετά την πανδημία του 2009 η εποχική γρίπη έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά εποχικής έξαρσης και εμφανίζεται κάθε χρόνο τους χειμερινούς μήνες με μία μορφή επιδημίας ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί εποχική επιδημία. Για το 2018 και 2019 υπάρχει αυτό το φαινόμενο και εμφανίζεται με αυξημένη δραστηριότητα χωρίς όμως να ξεφεύγει από τα πλαίσια της αναμενόμενης για την εποχή δραστηριότητα.

Παρατήρησε και έδωσε το μήνυμα ότι ο μοναδικός τρόπος πρόληψης και ο πιο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός.

Μόνο ο εμβολιασμός μπορεί να προστατέψει τον πληθυσμό από την επιδημία της γρίπης και πρέπει να μείνει στους πολίτες σαν ένα βασικό μήνυμα

Η γρίπη είναι μία νόσος που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, η νόσος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης που είναι τρεις, Α, Β και C, με τους πιο συχνούς τον Α και Β.

Η γρίπη μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που παράγονται από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα προσβάλλοντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον του ασθενή που πάσχει. Μπορεί να μεταδοθεί και από σταθερές επιφάνειες, αντικείμενα που είναι μολυσμένα.

Η μεταδοτικότητα της γρίπης ξεκινάει μία ημέρα πριν από τη νόσηση και διαρκεί περίπου μία εβδομάδα αφού νοσήσει. Συμπτώματα είναι γενικά όπως υψηλός πυρετός, κεφαλαλγία, καταρροή, πονόλαιμος, έντονοι πόνοι σε μυς και αρθρώσεις.

Στα παιδιά συμπτώματα του γαστρεντερολογικού συστήματος όπως ναυτία, διάρροια και εμετός είναι πιο συχνά, ενώ στους ενήλικες τα αναπνευστικά συμπτώματα

Θα πρέπει να υπάρχει μία συνεχής επαγρύπνηση, ειδικά στα παιδιά και να παρατηρούμε συνεχώς τα συμπτώματα που μπορεί να έχουν, όπως ο υψηλός και επιμένων πυρετός, υπνηλία και μείωση της δραστηριότητάς τους, άρνηση φαγητού, διέγερση και ανησυχία, σπασμούς, ακόμα και έντονους και διαρκείς εμετούς.

Στους ενήλικες ο υψηλός και ανθεκτικός πυρετός παράλληλα με δύσπνοια, πόνοι στο στήθος είναι συμπτώματα που πρέπει να αξιολογηθούν κατάλληλα.

Θεραπεία υπάρχει, αντιϊκά φάρμακα με αποτελεσματική δράση που πρέπει να παρθούν εγκαίρως για να προλάβουν τις πιθανές επιπλοκές και να προλάβουν τη γρίπη.

Η γρίπη αφορά κυρίως τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες

Στην Τρίπολη δεν υπήρξε κανένα θανατηφόρο κρούσμα, έχουν σταλεί κάποια δείγματα στο ΠΑΣΤΕΡ από τα οποία δύο ήταν θετικά και ένα αρνητικό, για τους ενήλικες. Περισσότερα θετικά δείγματα υπάρχουν στο παιδιατρικό τμήμα τα οποία προέρχονται από ιδιωτικά εργαστήρια.

Πηγή:arcadiaportal.gr
Video

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio