Aφιέρωμα για το 1821 και την Βόρεια Κυνουρία από τους μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Άστρους (vid)

Πέμ, 21/03/2019 - 20:58
Image

Ένα αφιέρωμα, ένα μνημόσυνο δόξας και περηφάνιας για τη συμμετοχή της Βόρειας Κυνουρίας στην Επανάσταση του 1821, από τους μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Άστρους.

Οι Χρυσές σελίδες της Βόρειας Κυνουρίας στην ιστορία της Κλεφτουριάς και της Επανάστασης του 1821.

Στο σημαντικό κεφάλαιο της Κλεφτουριάς και της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η Βόρεια Κυνουρία κατέχει πολλές χρυσές σελίδες της ιστορίας μας. Εκατοντάδες πρόσωπα και γεγονότα έπαιξαν εδώ καθοριστικό ρόλο, στον αγώνα για την πολυπόθητη λευτεριά.

Οι πολυτραγουδισμένοι Αητοί του Μαλεβού και Κλέφτες του Πάρνωνα κράτησαν ζωντανή την ελπίδα ενώ φιλικοί, χορηγοί, φωτισμένοι κληρικοί και δάσκαλοι, ονομαστοί καπεταναίοι και χιλιάδες αγωνιστές έχουν σημαντική προσφορά και έγραψαν σελίδες δόξας λαμπρές το 1821.

Τα Βέρβενα ,ο Άγιος Πέτρος και ο Πραστός υπήρξαν σημαντικά κέντρα της Επανάστασης. Στα Βέρβενα δημιουργήθηκε στρατόπεδο και λειτούργησε το πρώτο οργανωμένο φροντιστήριο του Αγώνα. Η μάχη των Βερβένων και των Δολιανών, στις 18 Μαΐου 1821, υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της Επανάστασης. Το θέρος του 1822 ο Άγιος Ιωάννης διετέλεσε έδρα της Κυβέρνησης και πρωτεύουσα της Επαναστατημένης Ελλάδας. Το Μάρτιο κι Απρίλιο του 1823 έλαβε χώρα στο Άστρος η Β’ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων. Τον Ιούλιο κι Αύγουστο του 1826 οι ορδές του Ιμπραήμ θα δεχθούν σημαντικά πλήγματα και θα ταπεινωθούν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Περδικόβρυσης, στο Σώσιμο Σπήλαιο Πλατάνου, στο κάστρο της Ζάγκολης στη Σίταινα, στον Πύργο του Καψάμπελη στην Καστάνιτσα και στο κάστρο των Ζαφειροπουλαίων στο Παράλιο Άστρος. Η προσφορά της \Βόρειας Κυνουρίας στην Επανάσταση του 1821 ξεδιπλώνεται αναλυτικά μέσα από τα Απομνημονεύματα του Αγιοπετρίτη Φιλικού, πρόκριτου κι οπλαρχηγού Αναγνώστη Κοντάκη αλλά και την Ελληνική Ιστορία.

Video

Σχόλια επισκεπτών

Αξίζουν πολλά μπράβο στους μαθητές του ΕΠΑΛ που φέρνουν στο φως ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ξεχασμένης και άγνωστης ιστορίας του δήμου μας και που μας δείχνουν τι πέτυχαν ενωμένοι οι πρόγονοί μας. Ας τα βλέπουν κάποιοι που στα άρθρα και τα σχόλιά τους έχουν επιδοθεί τελευταία σε ένα ατέλειωτο αλληλοφάγωμα.

Αν και οι μαθητες του τεχνικου λυκειου μας δειχνουν το δρομο και πως παλεβαν τοτε για τον τοπο μας και πως κερδιζανε τις μαχες εμεις σημερα αντι να χτιζουμε και να βαζουμε ενα λιθαρι το μονο που κανουμε ειναι να γκρεμιζουμε και να ντουφεκαμε ο ενας τον αλλο.
Σκεφτομαι τι θα γινότανε αν ηταν να ξεκινησει σημερα εκεινη η επανασταση.
Μραβο στα παιδια του τεχνικου και σε ολα τα παιδια και τους ευχομαι
να φτιαξουν ολα εκεινα που εμεις δεν μπορεσαμε και να συνεχισουν ετσι μακρια απο τα δικα μας σκουριασμενα μυαλα μηπως κι αυτη η ερμη πατριδα γινει καποτε καλυτερη.

Στον αντίποδα της δημιουργικότητας των μαθητών του ΕΠΑΛ βρίσκονται οι μαθητές της κατάληψης στο Γενικό Λύκειο. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς από που προέρχονται οι πολιτικοί του αύριο.

Καίρια και αναγκαία η πρωτοβουλία μαθητών και εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ της περιοχής μας. Σχολείο πρότυπο το συγκεκριμένο, αφού μας έχει συνηθίσει σε ουκ ολίγες ανάλογες πρωτοβουλίες, αναδεικνύοντας κάθε πτυχή της τοπικής και εθνικής κληρονομιάς. Πάρα ταύτα σχόλια όπως το τελευταίο κρίνονται τουλάχιστον άστοχα και χρήζουν ανταπάντησης. Αρχικά, κριτήριο της πολιτικής ή μη δράσης δεν είναι σε καμία περίπτωση το σχολείο φοίτησης με πολλά παραδείγματα σε κάθε έκφανση της πολιτικής ζωής του τόπου από τα χρόνια σύστασης του κράτους μέχρι και τη σύγχρονη ιστορία. Επομένως, ο συσχετισμός των δράσεων των μαθητών από τα δύο σχολεία με το πολιτικό τους μέλλον είναι ανεπαρκής. Δεύτερον, η κατάληψη όταν γίνεται συνειδητά για αντικειμενικά υπαρκτούς λόγους , επίσης διαχρονικά, έχει αποτελέσει σημάδι δημιουργικότητας. Τέλος, είναι δεδομένο πως η απολυτοποίηση προσώπων και καταστάσεων είναι καταδικαστέα, ιδίως όταν πρόκειται για μαθητές .

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio